Jean-Baptiste Pisson (1763-1818)

Uit de weblog over de tuinen van Madame Vilain XIIII bleek al dat Jean-Baptiste Pisson de architect zou zijn van Kasteel Gransvelde van Madame Vilain Quatorze. Enig speurwerk naar deze Gentse architect leert dat Pisson ook als tuinarchitect werkzaam was. Ik citeer wat ‘losse’ zinnen uit een prachtig geïllustreerd online-artikel:  

Daarnaast ontwikkelde hij een grote interesse voor tuinaanleg, waarbij hij vooral de pittoreske Engelse tuin propageerde. Pisson verrichtte in elk geval ook werkzaamheden voor een familielid Philippe-Louis Vilain XIIII, maar droeg de werkzaamheden (wegens tijdgebrek) over aan collega’s Benjamin Dewarlez en Francois Verly, aldus dit artikel.

Verder: Hij was zowel belast met de eerste dringende werken in het gebouw als met de aanleg van de tuin. [het gaat hier om Kasteel Wissekerke in Bazel (BE), in bezit van familie Vilain Quatorze] Eveneens wordt gezegd dat Pisson zeer veel interesse had voor de Egyptische veldtochten van napoleon en daaruit voortvloeiende egyptomanie.

Voor een ander project vervaardigde Pisson: twee gesigneerde plannen voor tuinaanleg, (…) De twee verschillende tuinprojecten, gekarakteriseerd als jardin pittoresque, tonen een engelse tuinaanleg, voorzien van allerlei tuinrekwisieten. Opmerkelijk is de aandacht voor fabriekjes en tuinelementen in neogotische of Chinese stijl, zoals een pont gothique, een ronde temple gothique of een temple et pont chinois. Langs slingerpaadjes waren allerlei beelden, waterpartijen met watervallen, vogelkooien, spelen enz. voorzien. Dez tuinontwerpen werden niet uitgevoerd maar ze illustreren duidelijk de interesse van Pisson voor het ontwerpen van tuinen, bij voorkeur in een pittoreske engelse landschapsstijl. Het gaat in dit laatste citaat om de tuinen van het kasteel van Marke bij Kortrijk in bezit van textiehandelaar Francois van Ruymbeke en zijn vrouw Marie-Thérès Delebecque. Voor meer fantastische ontwerpen (maar jammer genoeg moeilijk te bekijken door de kwaliteit (ze zijn verbleekt) van de tekeningen): klik hier.

Mogelijk heeft Pisson ook de tuinen van het huis Gransvelde ontworpen? En dan ook de driepuntsbrug?

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.