PROJECTEN

Verkennend tuinhistorisch onderzoek & waardestelling Tuinen van Moreelse, Utrecht

Analyse & waardestelling van een landgoed in de Achterhoek

Beheerplan voor een groot landgoed in de Achterhoek

Inventarisatie & waardestelling erfinrichting IJsselhoeves

Verkennend tuinhistorisch onderzoek – met voorlopige waardestelling-van een kloostertuin in Veghel

Voorzijde rapportageDe tuinen van Het Loo onder Lodewijk Napoleon – een analyse van bronnenmateriaal

Nijmegen, Keizer Karelplein, Moerkoert, beeldbank RCE, D-04706, gesigneerd FJM, gedateerd 8 nov 1880 Onderzoek naar de firma’s F.J. Moerkoert sr. en jr.

Krauss, LoniceraEngelsch Bloemhout. Onderzoek naar het sortiment en de toepassing van bloeiende heesters in de periode van circa 1770 tot circa 1820

Harmen de Vries (1753-1837) en Pieter Harmens de Vries (1784-1860). Historisch onderzoek. Dit onderzoek is gepubliceerd in TuinTerTijd II; Johannes Montsche & Harmen de Vries, Netterden 2013. Zie: Uitgeverij

Johannes Montsche (1734-1799). Historisch onderzoek. Dit onderzoek is gepubliceerd in TuinTerTijd I: Johannes Montsche kon zelfs boomen planten daar nimmer boom en stond, Netterden 2012. Zie: uitgeverij . Over deze tuinarchitect/landmeter/hovenier is in het voorjaar van 2012 al een artikel verschenen waarin een ontwerp van zijn hand wordt besproken. Dit ontwerp zou voor de tuinaanleg van Huis Ruurlo in Ruurlo zijn gemaakt, zeker is dit echter niet. In bovengenoemde publicatie zal verder worden ingegaan op het leven & werk van Johannes Montsche. Zeer interessant is dat bekend is geworden waar Montsche ‘het vak’ heeft geleerd. Verder worden besproken: een ander mogelijk ontwerp van zijn hand; mogelijk werk voor Johan Frederik Willem baron van Spaen van Biljoen (1746-1827) en werk aan de aanleg van een onbekende buitenplaats. Zie: Uitgeverij

Gijsbert van Laar (1768-1820). Historisch onderzoek. Publicatie van dit onderzoek is in voorbereiding. Gijsbert van Laar heeft van 1802 tot 1809 Magazijn van Tuinsieraaden gepubliceerd, bij Johannes Allart in Amsterdam, waarmee hij een zekere bekendheid heeft gekregen. Hij was ook als tuinarchitect werkzaam, daarover is nog maar weinig bekend. In dit onderzoek wordt meer aandacht aan zijn werk als ontwerper besteed, ook komen enkele nieuwe gegevens wat betreft zijn leven en werk aan het licht.

Landgoed Het Regelink, Hengelo (Gld) . Tuinhistorisch onderzoek. Landgoed Het Regelink is een van de vele kleinere landgoederen in de Achterhoek met een zeer interessante cultuurhistorie.

Klein landgoed in de Achterhoek, Hengelo (Gld). Tuinhistorisch onderzoek ten behoeve van aanvraag NSW-rangschikking

Balustrade/terras landgoed Rhederoord, De Steeg. Tuinhistorisch onderzoek Japanse tuin, Clingendael, Wassenaar. Tuinhistorisch onderzoek

Concordantie Van Laar, Magazijn van Tuin-sieraaden (1802-1809) en Grohmann/Baumgärtner, Ideenmagazin fúr Liebahber von Gärten, Englischen Anlagen und für Besitzer von Landgütern (1796-1810)

Inrijhek buitenplaats Broekhuizen, Leersum. Historisch onderzoek ten behoeve van restauratie

Japanse tuin, Clingendael, Wassenaar. Waardestelling van enkele inrichtingselementen

Springerbrug, Clingendael, Wassenaar. Historisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat deze brug, waarvan gedacht werd dat hij nooit was uitgevoerd, wel heeft bestaan. Inmiddels is in het park Clingendael een replica geplaatst.

Buitenplaats De Viersprong, Woudenberg. Tuinhistroisch onderzoek Kasteel Geldrop, Geldrop. Tuinhistorisch onderzoek

Buitenplaats Withenlust, Zwammerdam. Tuinhistorisch onderzoek. Deze buitenplaats was aan het begin van de negentiende eeuw in het bezit van jonkvrouw Johanna Jacoba Bichon van IJsselmonde. Zij heeft Gijsbert van Laar vrijwel zeker opdracht gegegeven een ontwerp te maken voor de tuinaanleg bij dit huis. De tuin moet er geweldig hebben uitgezien; er is sprake van grotwerken, eilanden en watervallen.

Villa Nuova, Alphen aan den Rijn. Tuinhistorisch onderzoek

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail